Tomme ord om klima og miljø

I Region Syddanmark slås politikere fra alle partier om at fremstå mest grønne. Flotte taler om FN’s verdensmål, nedbringelse af CO2-udslip og genanvendelse af ressourcer er ikke ligefrem en mangelvare i regionsrådssalen.

Det er det derimod noget længere fra tale til handling.

“Region Syddanmarks anbefaling er at der arbejdes videre med, at der snarest kan anlægges en Midtjysk Motorvej, hvilket har været en syddansk prioritet i mange år. For Region Syddanmark er det vitalt, at der etableres en motorvej, der giver nogle nye trafikale muligheder for de midt- og vestjyske områder.”

Sådan lød anbefalingen i det høringssvar, som et flertal vedtog i regionsrådet mandag den 28. april. Mere asfalt, mere biltrafik, mere forurening og mere ødelagt natur. Alle undtagen Enhedslisten og SF var enige, og stemte for høringssvaret.

Samme dag skulle der vedtages en plan for flere parkeringspladser ved Esbjerg Sygehus. En fin rapport beskrev, at der var behov for 400 ekstra pladser i 2030, hvis man altså talte nogle beboeres eksisterende biler med en ekstra gang, og regner med at væksten i privatbilismen stiger som hidtil. For en sikkerheds skyld vil man derfor lave et parkeringshus med 600 ekstra pladser. Men udviklingen skal jo gå den anden vej! Det kan ikke lade sig gøre, at flere og flere kører i egen bil i de store byer, og det stritter imod alle intentioner om grøn omstilling og nedbringelse af CO2-udledningen.

Kun Enhedslisten var imod etableringen af ekstra parkeringspladser og den ekstra biltrafik i Esbjerg by. Dansk Folkeparti stemte imod, da de hellere vil bygge et helt nyt 10-etagers P-hus, i stedet for at udvide det eksisterende…

Nu står den kollektive trafik med kolossale udfordringer på grund af de manglende passagerer i Corona-udbruddet. Spændende at se om partierne i denne situation vil prioritere miljøvenlige løsninger frem for asfalt.

I øvrigt er det interessant hvordan f.eks. hjemmearbejdspladser og virtuelle møder har mindsket trafikken på vejene, og mindsket behovet for parkeringspladser. Måske kan vi også efter krisen mødes virtuelt, arbejde mere hjemmefra hvor det er muligt, lave flere digitale løsninger, og dermed mindste vores transportbehov markant? Så ville ny asfalt og nye parkeringspladser helt sikkert være unødvendige, til gavn for klima og natur.

(Billedet er fra VVM-rapporten om Give-Haderslev-motorvejen, og viser hvordan Kolding Ådal vil komme til at se ud)